Lindome Gym

Vad är en infraröd bastu?

En infrabastu är en så kallad lågtemperatur bastu, som kan användas av alla – även de som inte känner sig bekväma i allt för höga temperaturer eller pga. hälsoskäl, såsom t.ex. högt blodtryck, inte kan vistas i traditionell bastu med dess höga temperatur. Bastubadandet sker i en behaglig temperatur mellan 40-65 C (traditionell bastu 80-100 C).

En infrabastu värmer mer på djupet i vävnaderna än en traditionell bastu, samt större delen av energiutvecklingen går direkt till att värma kroppen och inte till att värma luften runt omkring (som i sin tur värmer upp kroppen ytligt) – det går åt mindre än 20% av energin till att värma luften i en infraröd bastu, där över 80% omvandlas till värme inne i kroppen.
Detta är den avgörande skillnaden mellan en traditionell bastu och en infraröd bastu.

Under de senaste 25 åren har japanska och kinesiska forskare och kliniker utfört omfattande forskning på långvågiga infraröda behandlingar och rapporterat ett stort antal fördelar. Infraröd värme är helt ofarlig och är en värmekälla som används på sjukhus att värma spädbarn med.
Långvågigt infrarött ljus har förmågan att direkt tränga genom kroppen till ett djup av 4,5 cm. Den infraröda energin från en IR-bastu gör att man svettas upp till 2-3 ggr mer än i traditionell bastu trots att den håller mycket lägre temperatur.
Den djupa uppvärmningen av muskelvävnad och inre organ ger ett ökat blodflöde med vidgade blodkärl och stimulerad hjärtverksamhet. Det genererar positiva effekter för muskler leder samt hjärtkärl-konditionen. Det stora frigörandet av vatten i kroppen och den kraftiga svettproduktionen ger en effektiv avgiftning av kroppen. De infraröda strålarnas positiva effekter är många:

Förebygg sjukdom och inflammation
Bada bastu för att förbättra ditt immunförsvar. Värmen hjälper kroppen att bygga fler vita blodkroppar. Vita blodkroppar är ansvarig för att attackera infektioner och sjukdomar som tar sig in i kroppen.
Om du har ett högt antal vita blodkroppar, kommer du att hålla dig friskare och läka sår snabbare, samt återhämta dig från olika sjukdomar mycket snabbare.

Infrabastu lindrar ledbesvär, t.ex. reumatism, som är för det mesta inflammatorisk.  Inflammation är kroppens reaktion för att försöka reparera en skada. När vävnaden har skadats, börjar den signalera till resten av kroppen och hjärnan vad som hänt. Signalerna kallar till sig kroppens immunförsvarsceller – de vita blodkropparna.

Fräschare hy och reducering av celuliter
Infraröd bastu ger en ökad blodcirkulation i huden, som förbättrar spänsten och elasticiteten,  vilket är avgörande för en vacker hy. Torr & hård hud blir mjuk, len och smidig. Tilltäppta porer öppnas och detta verkar positivt på acne. Infrabastu kan förbättra och minska besvären med eksem och psoriasis samt verka uppmjukande på  ärrvävnad och även smärtlindrande på ärrvävnad efter brännskada.
Celluliter är en gelé liknande substans av fett, vatten och avfallsprodukter som fastnat i fickor under huden.
Den kraftiga svettning som uppstår vid ett infrabastubad hjälper till att rensa ut dessa ansamlingar från kroppen.

Viktminskning vid infrabastu 
Värmen från en bastu ökar din basala ämnesomsättning en hel del. Vid bad i en infraröd bastu, försöker kroppen på flera sätt att kyla av sig som en reaktion på den djupa uppvärmningen. Detta genererar ökad hjärtverksamhet i såväl frekvens som volym.
Ämnesomsättningen ökar och blodkärlen vidgas för att enklare få det uppvärmda blodet ut från kroppens inre, ut mot huden. Värmen förs över till svett och avdunstar via huden. Denna process att kyla kroppen skapar likartade hjärt/kärlfördelar som vid work-out. I en infrabastu genereras 2-3 gånger så mycket svett som vid ett traditionellt bastubad.
För att producera 1 gram svett krävs 0,568 kcal. Ett infra-bastubad på 30 min motsvarar i genomsnitt en förbränning på ca 600kcal.
Detta varierar utifrån kroppens kondition i värme dvs hur mycket svett kroppen kan producera.
Man svettas enkelt av sig 500gram, vilket motsvarar 300kcal. För en person med högre svett-produktion kan komma upp i en förbränning på 800kcal.

Reducera skadlig stress
Med hjälp av en bastu kommer du att reducera onödig stress från kroppen. Stress skapar en negativ belastning på kroppen. Om du har svårt att hantera stress, kommer värmen från bastun att hjälpa dig att slappna av, även i spända muskler. Om du har stress från en depression, bör du rådfråga en läkare innan du börjar använda en bastu regelbundet.

Förbättrad sömnkvalitet
Bättre sömn är en enorm fördel som kommer av att basta. När dina muskler är avslappnade och blodet cirkulerar på ett optimalt sätt, kommer du helt enkelt att ha lättare att sova på natten. Om du är avslappnad kan du njuta av en bättre sömnkvalitet och du kommer att känna dig utvilad. Värmen hjälper också människor att lättare somna. Därför är det optimalt att bada bastu precis innan läggdags.

Lite om långvågiga infraröda strålar
FIR (Far InfraRed) är en energi i form av vågor, vilket mäts i micron. 1 micron= 1/1 000 000 meter).
Alla människor sänder ut och tar emot långvågiga infraröda strålar. Vi lever i en miljö fylld av långvågiga infraröda strålar, våra kroppar tar emot dem och strålar samtidigt ut dessa. Vågornas fördelaktigaste område för människan ligger mellan 7-14 micron. Detta intervall som kommit att kallas de ”vitala strålarna”, har visat sig ge en rad positiva effekter på människokroppen. Detta intervall ligger mycket nära vattenmolekylens resonansfrekvens, 9,4 micron, vilket påverkar vår kropp som till 70% består av vatten. Ett viktigt faktum för att kunna frigöra vattenburna gifter ur kroppen.

Största delen av solens energi kommer från det infraröda frekvensområdet. Infrarött är en form av strålningsvärme som värmer objekt direkt utan att värma kringliggande luft. Människor, djur och växter absorberar naturligt värmen från de infraröda strålarna. Även material och vätskor kan absorbera infraröd ljus/energi.

När vi befinner oss i direkt solljus känner vi oss varma då vår kropp absorberar de infraröda strålarna. Om ett moln passerar förbi och skuggar solen känner vi oss omedelbart kallare. Detta beror inte på att utomhustemperaturen sjunker utan att molnet hindrar de infraröda strålarna att nå oss. Det är det långvågiga infraröda ljuset som upplevs som värme när man vistas i solen. Att bli exponerad av infraröd värme under längre tid är helt ofarligt och kan aldrig orsaka några skador på huden – det får inte förväxlas med Ultravilolett strålning (UV), vilka kan skada och bränna huden.

Priser                  
                                                        
1 gång                      180:-
5 ggr                         800:-
10 ggr                       1500:-